Over ons

1989

In 1989 vestigde Ko Noordman de kwekerij aan de Burg. Smitweg. Waar in de eerste jaren bijvoorbeeld grote Nothofagussen en Ilex met kluit en dwergrhododendron in pot werden gekweekt, heeft hij zich gaandeweg meer en meer gespecialiseerd in het kweken van eenjarig bladverliezend heesterplantgoed. Sinds 2000 heeft Ko zich meer toegelegd op een breed assortiment van plantgoed, waarin Acer, Fagus, Hamamelis, Hibiscus, Syringa en Viburnum de grootste teelten waren.

2010

Vanaf 2010 is natuurvriendelijke bestrijding van ziekte en plagen een belangrijke uitdaging geworden. Ko had niet de ambitie om op grotere schaal te produceren, maar vooral om schoon te produceren. Dat betekende dat er van een aantal soorten afscheid werd genomen en dat de inzet van natuurlijke vijanden z’n intrede heeft gedaan. Dat maakte dat de inzet van chemische middelen drastisch terugliep en nu voornamelijk nog bij onkruidbestrijding wordt toegepast.

2022

In maart 2022 is Lars, de zoon van Ko, tot het bedrijf toegetreden. Na een mooie jeugd op de kwekerij, hebben studie en carrière hem verleid om een aantal jaren elders te werken en mooie ervaringen op te doen. Maar het bloed kruipt, waar het niet kruipen kan en eind 2021 hebben Ko en Lars besloten om de kwekerij gezamenlijk voort te zetten. Waarbij het duurzaam produceren onze grootste prioriteit is. Onze uitdaging voor de komende jaren is het groeien in volumes en het aanbieden van een breed assortiment geënte planten. Waarbij we uitgedaagd worden door schaarser wordend uitgangsmateriaal en veranderde klimatologische omstandigheden. Daarna blijven we jaarlijks nieuwe soorten toevoegen aan het aanbod, zodat klanten bij ons altijd goed zitten.